Doel van een valhelm

motor2Doel van een valhelm is het beschermen tegen hoofd- en hersenletsel. Een helm bestaat uit een buitenschaal (ongeveer 2,5 mm dik) o.a. gemaakt van polycarbonaat en een binnenschaal. Deze is meestal van polystyreen (soort piepschuim) en is ongeveer 3 cm dik. De buitenschaal beschermt tegen indringende voorwerpen en houdt één en ander bij elkaar; de binnenschaal is de schokdemper. De zgn. kreukelzone is slechts 3 cm dik. Als je met een klap van ongeveer 40 km per uur tegen iets aanbotst, dan is er slechts 3 cm kreukelzone om de snelheid af te remmen. Dit is niet veel, RUSTIG RIJDEN DUS!

Verder zit er uiteraard een kinband en een vizier aan de helm.
De binnenschaal absorbeert de energie bij een botsing en heeft als eigenschap dat het polystyreen niet terugveert; dit materiaal kan dus maar één keer een harde schok opvangen. Vandaar dat een helm na een ongeval altijd vervangen dient te worden.

De keuring

Helmen worden gekeurd volgens de Europese ECE 22. norm. Deze norm wordt van tijd tot tijd verzwaard; o.a. door de impact test te verzwaren en de helm is nu standaard vzv een anti-kras vizier. De huidige norm is ECE 22.05

In een goedgekeurde helm behoort een label te zitten met daarop een E in een cirkel met een cijfer erachter. b.v.: E6. Dit cijfer duidt slechts het land aan waar de keuring heeft plaatsgevonden.

E4 = Nederland (T.N.O).
E6 = België
E3 = Italië

De keuring in de verschillende instituten vindt op dezelfde manier plaats. Dus of een helm nu in een E6 of een E4 label heeft maak geen enkel verschil. Er is slechts één soort keuring; keuringen voor motor- en bromfiets zijn gelijk. Belangrijk bij de aankoop van een helm is de pasvorm. Een helm moet vrij strak zitten. Door het dragen wordt een helm iets groter (denk aan schoenen). Een te grote helm zal bij een ongeval gemakkelijk van het hoofd afschieten.

Verder dient de kinband uiteraard ook vrij strak te worden afgesteld om maximale veiligheid te verkrijgen.Het materiaal waarvan de helm is gemaakt verouderd met de jaren. De helm dient dan vervangen te worden.